Ibland läser jag i artiklar att man beskriver autism som något man drabbas av. Men, tack vare min extrema känslighet för intryck (vilket hör till autismen) så märker jag långt före dom flesta andra om något djur rör sig annorlunda (och därmed är nedsatt eller håller på att bli sjuk), om spisen ryker in eller andra detaljer som inte kan undgå mig. Är jag ”drabbad” då?

Jag önskar ganska ofta att intryck inte gjorde ont i mig, att jag inte vore såå känslig så att jag inte orkar vara i samma rum som min sambo och alla våra djur hela dagen. Men om intrycken skulle tonas ner, skulle jag fortfarande märka alla dom bra sakerna då? Som när vi glömt något på spisen, hur viss mekanik funkar, om någon inte mår bra..
Jag vill inte förringa hur mycket jag anstänger mig för att hålla mig på banan varje dag, samtidigt som jag inte riktigt är bekväm i att endast beskriva autism som ett funktionshinder.
Många saker som hör till autismen är ett funktionshinder för mig; jag kan exempelvis inte vistas i vissa miljöer utan att må riktigt dåligt efteråt. Jag behöver längre tid på mig att processa information vilket gör att sociala sammanhang dränerar mig på energi och därmed kan jag inte jobba eller göra sociala aktiviteter så ofta. Jag är så intryckskänslig att jag inte klarar att vara i samma rum som min familj eller mina djur ibland.
Men det som är bra med autismen för mig är att jag har bra lösningar på problem, befinner mig i total eufori om jag lyssnar eller spelar på en bra låt och jag tänker oftast i många steg vilket gör att jag förebygger olyckor till exempel för djuren.

Förvirrande är det ibland när jag ser alla dessa fragment av information men inte riktigt ser den röda tråden i ett samtal.
Som jag ser det, så ÄR autism ett sätt att funka. Ett annat sätt än dom flesta andra.  Är jag drabbad? Jag känner mig inte så drabbad, inte längre. Jag är snarare drabbad av ett samhälle som är byggt för dom flesta andra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s