Vad tänker du på när du hör ordet vila?

Jag tänker främst på att sova, eller vila på soffan. Men går jag in på vad ordet betyder för mig så är det att lagra upp på energilagret. Och energi är ju hormoner och substanser som åker runt i den härliga kroppen. När jag är trött eller pigg – så är det olika signalsubstanser och hormoner som rör sig i hjärnan och kroppen.

Det är mycket som ska funka i kroppen för att det ska funka, livet.

När min hjärna är överbelastad så hjälper det i första hand att sova och oftast lägger jag mig och pausar flera gånger under dagen. Oftast brukar dom dagarna startas av Kollaps. Det är vad jag kallar det som även kallas autistisk härdsmälta (meltdown). Dagen efter den dagen har jag vilat upp mig så att jag orkar göra något som ger mig energi, exempelvis pyssla med djuren, spela musik, skriva eller teckna. Oftast så känns världen annorlunda. För mig känns den för övrigt aldrig likadan, men i detta läget så tror jag att det är min obalans och utmattning i kroppen som gör att den både känns och ser annorlunda ut. Människor är längre bort, jag är längre bort från mig själv. Den närmsta tiden efter en sådan dag så behöver jag vara introvert och ensam för att inte få ytterligare ett besök av Kollaps.
Introvert, men inte bara ligga i sängen. För det gör mig inte glad, då blir jag snarare deprimerad. Människor som är lugna och som jag känner mig jämställd med ger mig lugn, energi och trygghet. Jag behöver behandla mig själv som min bästa vän. Jag måste låta mig ha hörselskydd så ofta och så mycket jag vill, för ljuden är mycket mer påfrestande än vanligtvis efter en Kollaps.
En kravlös och varm omgivning och lagom aktiviteter är en nödvändighet för att jag ska komma i balans igen. Jag måste göra detta, även om det betyder att jag måste sova mer för att återhämta mig från det i aktiviteterna som tagit energi.
Det är en väldigt svår balansgång, men en mycket nödvändig sådan eftersom jag annars riskerar att ta ut mig igen och därmed bli ännu mer utmattad.

Idag är jag i ett sådant läge. Jag är trött av all information. I helgen har jag nämligen fastnat vid att läsa om Autism, tittat på två filmer och läst på nätet. Jag älskar verkligen att frossa i kunskap, att förstå hur saker och sammanhang fungerar är så otroligt fascinerande.
Att säga att healing ger energi räcker inte för mig. Jag vill förstå hur det fungerar. Nu vet jag att beröring gör att receptorerna i huden skickar signaler till hjärnan att skicka ut hormonet och signalsubstansen oxytocin. Det är även därför som det lindrar smärtan om när man intinktivt rör med handen där man just slog i smalbenet. Huden är nämligen så fiffig att de receptorer som skickar signaler via nervsystemet till hjärnan efter oxytocin är fler än de som säger att det gör ont.
Jag minns inte källan på denna informationen, men jag lärde mig om det när jag läste om autism. Endel autister är nämligen extremt känsliga åt dessa håll, upplever smärta vid lätt beröring eller tvärt om – känner inte om de får kokande vatten på sig. Då är det någonstans i det taktila som det spårar ur.
Andra människor är känsliga för beröring på andra vis.
Alla är inte likadana.
Det kan inte sägas för många gånger.

Alla är inte likadana.

Jag träffar på välmenande människor så ofta, som säger att dom har den perfekta lösningen på min brist på energi. Det är fint att dom vill dela med sig av sina tips, och endel fungerar även för mig, jag är öppen för förslag och idéer. Men ofta är det även människor som säger sig veta vad det är för ”fel” på mig. Det är ganska kränkande, men jag för försöka se och acceptera personen som den är. Jag brukar bara svara ”tack för tipset”.

Nu börjar jag komma bort från ämnet för detta inlägget – vila.
Vila för mig är nog ett tillstånd av mental passivitet – tills det skiftar om till inspiration, idéer och nya dagar.

Hur vilar du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s